Sprekers Vegenement Goes

12.00: Alex Romijn - Stichting Bite Back

Ing. Alex Romijn (34 jaar) is voorzitter van Stichting Bite Back, is 15 jaar vegan én activist. Alex heeft meegeholpen een deelverbod op dieren in het circus te bewerkstelligen en geholpen om veganisme in Nederland meer op de kaart te zetten via zijn werk online en als bestuurslid bij diverse vegan organisaties.

Vermaak zonder Dieren
In deze presentatie zal Alex laten zien waarom acties tegen vermaak met dieren (circussen, dolfinaria, dierentuinen) een manier is om mensen aan het denken te zetten over hoe wij met dieren om gaan. Verandering in vermaak met dieren is ook een graadmeter voor hoe samenleving verandert in het denken over de dieren.

Het sprookje biovlees
Eet je nog af en toe een stukje biologisch vlees of ben je geneigd om toch biologisch vlees aan te raden aan mensen die zeggen nog vlees te eten? Kom dan naar deze presentatie. Alex zal tijdens deze presentatie weergeven hoe er misplaatste beeldvorming is over 'biologisch', waarom je dus geen biologisch vlees moet aanraden en waarom de promotie van biologisch vlees (of beter leven) mensen afhoudt van verdere stappen.

13.00: Martine van Haperen - Vegetus

Is er in jouw school- of bedrijfskantine voldoende keus voor vega’s en vegans? Zo niet, dan is het NU tijd om in actie te komen. Steeds meer instellingen maken hun catering groener en dat is goed nieuws voor mens, dier en milieu. In deze presentatie geeft Martine van Haperen voorbeelden en praktische tips over hoe je de catering van jouw school of bedrijf  meer plantaardig kunt maken.

Martine van Haperen werkt met haar websites Vegetus en Gewoon Vegan aan een toekomst waarin plantaardig eten vanzelfsprekend is. Je kunt bij haar ook terecht voor workshops en persoonlijke begeleiding op het gebied van plantaardige voeding.
 

14.00: Trees Janssens - Partij voor de Dieren Zeeland

Trees Janssens is lijsttrekker voor de Partij voor de Dieren voor de Provinciale Staten van Zeeland. Er is nog veel te winnen in Zeeland voor dieren, natuur en milieu. Alles wat wonen en recreëren in Zeeland aantrekkelijk maakt is langzaam aan het verdwijnen. De rust en ruimte, de frisse lucht en de natuur worden steeds vaker opzij gezet voor vervuilende industrie. Het is in ons eigen belang dat we weer leren leven met de natuur in plaats van te strijden tegen de natuur. Wij kunnen allemaal ons steentje bijdragen, veganisme is een grote stap in de goede richting. Verbeter de wereld, begin met Zeeland.
 
Heb jij ook goeie ideeën voor Zeeland en wil je er iets mee doen?
Mail ze gerust naar zeeland@partijvoordedieren.nl en sluit je aan.
 

15.00: Rick Scholtes - Expert vegan huisdierenvoer

Je eet zelf vega, maar dagelijks sta je wel met tegenzin vlees in de voerbak van je hond of kat te doen. Kan dat niet anders? Ja, dat kan! Maar hoe dan? En is dat wel gezond? Dit zal allemaal aan de orde komen tijdens de lezing die Rick zal geven op Vegenement Goes. Rick heeft filosofie gestudeerd (specialisatie dierethiek), is kynologisch instructeur, hondengedragstherapeut en eigenaar van VegaVriend - een vegan webshop voor huisdieren. Ook heeft hij twee honden en twee katten en deelt hij graag zijn ervaringen en vertelt hij over de noodzaak van vegan huisdiervoeding.

16.00: Melissa van Vlimmeren - Communicatietips voor veganisten

''Stel, je bent (net) veganist (geworden) en wil graag al je (nieuwe) kennis delen. Soms wil je dat vanuit jezelf doen en soms wordt erom gevraagd wanneer je bijvoorbeeld op een verjaardag bent. Jouw uitleg kan bijvoorbeeld zijn dat je veel liefde hebt voor dieren, het milieu en je eigen gezondheid. Echter, het kan nog weleens voorkomen dat er anders op je gereageerd wordt dan je misschien zou verwachten. Je krijgt reacties te horen zoals; 'Wat knap dat je veganist bent, maar ik zou dat echt niet kunnen' of 'Ja wel vervelend wat er allemaal gebeurt, maar ik kan echt niet zonder mijn stukje vlees' of 'Ik vind jouw levensstijl wel erg extreem hoor'. 
Wat doe je dan op die momenten? Hoe zorg je ervoor dat er niet (te veel) emoties aangewakkerd worden? Deze, en nog meer vragen, zal Melissa van Vlimmeren bespreken in haar lezing ''Communicatietips voor veganisten''. Melissa is ervan overtuigd dat bijna elke veganist (in wording) wel eens met dit soort reacties te maken heeft. Ze zal haar publiek handvatten bieden om op een liefdevolle manier (naar jezelf en de ander) hiermee om te kunnen gaan. "Als je, als veganist, open blijft staan voor mensen die alles eten, kun je veel meer bereiken dan wanneer je je afzondert van deze mensen." Aldus Melissa van Vlimmeren.''

17:00: Janneke van der Meulen - Schrijfster van de boeken EET WIN-WIN & SUPERSNEL HERSTEL

Wist je dat jouw lichaam en brein zijn gemaakt voor een wereld die niet meer bestaat? Dat de instincten die je ooit gezond hielden je nu dik en ziek maken? Ongetwijfeld denk je nu dat jij de uitzondering op de regel bent. Dat de resultaten uit gedegen onderzoeken niet voor jou gelden. Dat is logisch. Zo denken mensen nou eenmaal. Daarom zijn we dikker, zieker en ongelukkiger dan ooit en schreeuwt de aarde om hulp. Het is simpel. Als je er bewust voor kiest niet op een WIN-WIN manier te leven ga je mee met de massa. 100% zeker. Echter, weet dat die statistieken van de massa niet best zijn. “Als je de kudde volgt, loop je in de stront van een ander.”
Dat ons eigen geluk en gezondheid naast zonlicht, slapen, bewegen, liefde en zuurstof, ook te maken heeft met wat je denkt, doet, drinkt en eet weten we. Maar nou net over dat laatste, alles rondom eten, heeft iedereen een andere mening. Tijdens de lezing ga ik jullie kraakhelder uitleggen waarom er zoveel verwarring en complexiteit over ‘gezondheid’ bestaat. Na dit uurtje snap je waarom iedereen iets anders zegt en wat je voor optimale gezondheid iedere dag het beste kunt doen en laten. Niet omdat ik dit zelf verzonnen heb, maar omdat dit jarenlang consequent naar voren komt uit de allerbeste wetenschappelijke onderzoeken.

Wil je optimaal gezond zijn? Wil je een (heel klein beetje) afvallen? Optimaal voorbereid zijn op de toekomst en het maximale uit jezelf halen? Tijdens mijn lezing hebben we lol, na mijn lezingen heb jij de tools om snel gezonder en fitter te worden. En daar profiteert alles en iedereen van!