Zaal 110

David Harley - Founder Earthlings.nl

Samen met Pascal Thomasse heeft David Harley de DIY grassroots actiegroep ‘Earthlings.nl’ opgericht. Geinspireerd door de twee zussen die de Earthlings Experience hebben gestart, Phoebe en Jane, uit Londen, hebben zij een eigen twist aan de acties gegeven. 

Door met laptops en of tablets de straat met undercover beelden van de organisatie Animal Rightsop te gaan, borden met “Watch why we are here”, en witte neutrale maskers informeren zij het publiek over de misstanden in de intensieve veehouderij. Tevens promoten zij een veganistische levensstijl door brochures uit te delen van Plant Power. ‘Earthlings.nl’ heeft al met meerdere organisaties samengewerkt zoals: Animal Rights, Bite Back, Warriors of Compassion, Plant Power, The Fab, et cetera. 

Door deze manier van directe straat activisme hebben zij al menig publiek bereikt. De ene lacht, de andere barst in tranen uit en gooit haar of zijn hamburger weg. 

Momenteel bestaan er twee regionale afdelingen: ‘Earthlings.nl Rotterdam’ en ‘Earthlings.nl Eindhoven’. 

David Harley verteld over hoe je een eigen actiegroep opbouwt, wat er allemaal bij komt kijken, laat beelden zien van verschillende ‘Earthlings.nl’ acties en beantwoordt vragen over deze manier van actievoeren. 

Viviane Rose - Dierenactvisme en bewustwoording via de kunsten

Dierenactivisme en bewustwording via de kunsten. Er zijn meerdere vormen van activisme en bewustwording die allemaal bijdragen aan een verandering hoe we met andere wezens dan de mens omgaan. Ook gebeurt dit via de beeldende kunst, theater, muziek en meer. Deze lezing heeft niet alleen als doel voorbeelden te geven, maar ook om te inspireren.

Viviane Rose is afgestudeerd aan de kunstacademie als beeldend kunstenaar. Jaren is ze zelf actief geweest voor de dieren zowel in debatten en als spreker, maar voornamelijk via haar conceptuele en performancekunst werken. Ze leeft zelf nu ruim 10 jaar vegan en voedt haar dochter ook vegan op.
(Lezing niet geschikt voor jonge kinderen.)

Viviane Rose - vegan ouderschap in de praktijk

Viviane Rose is, net als vele ouders heel gek op haar prachtige dochter. Als ouder omschrijft ze zichzelf soms laks, vaak moe, soms boos, blij, radeloos, vrolijk.... Ze leven echter alleen niet zoals de meeste families. Ze leven veganistisch. Viviane is inmiddels alweer bijna 10 jaar vegan en haar dochter van vier sinds haar geboorte.

Steeds meer mensen leven veganistisch en voeden hun kinderen ook zo op. Soms komt dat helaas negatief in het nieuws. "Ik kom je graag mijn persoonlijke ervaringen en redenen met je delen voor een veganistische opvoeding. Wat eten we, hoe reageren anderen er op, hoe ga ik ermee om en hoe leg ik het langzaamaan aan mijn dochter uit."

Viviane Rose is 38 is een fulltime single moeder met een dochter van vier. Ze heeft ook 16 maanden in Zuid Amerika gereisd met haar dochter. Daarvoor was ze performance en conceptueel kunstenaar en ze maakte activistische werken. Naast dit alles heeft ze in programma's zoals onder andere Rondom 10 opgetreden als veganist, vaak werd ze dan uitgenodigd voor het debat-programma.

Willem Vermaat - Dierenethicus

Van carnisme naar veganisme

Wat is normaal? Veel mensen denken dat het eten van dierlijke producten normaal is. In deze lezing word je uitgedaagd om hier kritisch over na te denken. Het eten van dierlijke producten is gebaseerd op een ideologie: carnisme. Momenteel leven we in een carnistische samenleving. Deze lezing gaat over de transitie van die samenleving naar de veganistische samenleving. In de veganistische samenleving is het abnormaal om dierlijke producten te eten. Die samenleving kan deze eeuw nog bereikt worden.

Willem Vermaat MSc. is dierethicus en werkte als docent milieuwetenschappen en milieu- en dierethiek aan de Universiteit Utrecht. Hij publiceert over dierethiek en veganisme in landelijke dagbladen.