Zaal 114

Floris van den Berg - Filosoof

Elke vorm van onderdrukking moet stoppen. Niet alleen die van niet-menselijke dieren, maar ook die van menselijke dieren. Veganisme is de strijd tegen onderdrukking, uitbuiting en de dierenholocaust. We moeten beseffen dat de strijd tegen onderdrukking logisch samenhangt met andere vormen van onderdrukking, zoals die van vrouwen of mensen van de LBGTQ-gemeenschap. Het is van belang om te streven naar een coherent moreel paradigma waarin vrouwenrechten, veganisme en de problematiek rond duurzaamheid met elkaar verbonden worden. Ecohumanisme is de wereldbeschouwing waarin dit logisch samenkomt. Floris wil dat de wereld vreedzamer en vrouwelijker wordt. Want een feministische wereld is een vrolijkere wereld.

Durf te zeggen dat je veganist bent!
Durf te zeggen dat je feminist bent!

Bio Floris:
Floris van den Berg is een vrolijke veganist en wil nu ook een vrolijke feminist zijn. Hij is filosoof en dus, net als iedereen die durft na te denken, atheist, veganist en feminist. Hij publiceerde onder andere ‘De vrolijke veganist’ en ‘Beter weten. Filosofie van het ecohumanisme’. Zijn meest recente boek is ‘De vrolijke feminist.’ Floris streeft ernaar om van Nederland een compleet veganistische samenleving te maken.

Een interview met Floris van den Berg op Vegenement YouTube

Hare Krishna - Dienst

Deze dienst zal zich toespitsen op het veganisme binnen de Hare Krishna beweging.

Mensen die zich op het spirituele pad begeven en respect hebben voor alles wat leeft zijn geneigd een geweldloos vreedzaam bestaan te leiden en worden vaak veganisten. Volgens de vedische principes van ahimsa (geweldloosheid), mag men geen geweld gebruiken en dus geen enkel levend wezen pijn bezorgen of op welke manier dan ook laten lijden.
 
Bij het process van bhakti yoga gaat ahimsa verder dan gewoon veganisme, het bereiden van voedsel en het nuttigen daarvan wordt een methode om spirituele vooruitgang te maken. Krishna zegt in de Bhagavad Gita: "Wie Mij met liefde en devotie een blad, een bloem, een vrucht of wat water offert, dan zal ik het aanvaarden". God is in zichzelf voldaan, Hij is de schepper en bron van alles en alles behoort hem toe, 
Hij heeft ons voedsel niet nodig. Het is echter de liefde en toewijding voor Hem die Hem aantrekt en Hem het voedsel doet aanvaarden.
 
In alle tempels van ISKCON, de Hare Krishna beweging, wordt voedsel met veel liefde en aandacht klaar gemaakt en op een speciaal daarvoor gereserveerde plek, het altaar, geofferd aan de beeldgedaanten van de Heer. Na de offering wordt het voedsel prasadam, genade van God, genoemd. Dit geofferde voedsel kan vervolgens genuttigd worden.
 
De belangrijkste ingredienten van prasadam zijn altijd de liefde en toewijding waarmee het veganistische voedsel wordt klaargemaakt en de aandacht en overgave waarmee het aan God geofferd wordt.
De prasadam is met spirituele potentie verrijkt en zuivert lichaam en geest en is daarom een belangrijk aspect van het systeem van bhakti yoga.
 
Het kopen of zelf verbouwen van voedsel, het schoonmaken, het bereiden en offeren van het voedsel is allemaal onderdeel van het devotionele process en is een uitwisseling van liefde tussen de toegewijde en God.
Prasadam voedt niet alleen het lichaam maar ook de geest en is werkelijke brandstof voor de onderzoekende en dorstige ziel.
 

Ken Spector - HappyCow (ENGLISH)

Ken Spector is a principal of HappyCow.com, the world's largest vegan/vegetarian restaurant and health food store guide.

Ken is a fountain of knowledge who is interested in everything life has to offer, from the psychology of business marketing to organic gardening to website/graphic design. He is also an accomplished music producer and singer. Ken has consulted for or worked in upper management for numerous companies including Microsoft, Hollywood.com, and Eco Vision Packaging. and has interviewed thousands of celebrities, business executives, and prominent vegans on camera for a variety of outlets including HappyCow.

Ken speaks about vegan travel, creates videos about his travels, and provides travel tips to audiences globally, He has been vegan for much of his life, and lives a holistic, sustainable lifestyle. You are most likely to find him riding his bicycle around Los Angeles, California.

Robert Molenaar - Animal Rights

Undercoverwerk in de veehouderij + Q&A - Robert Molenaar is directeur van Animal Rights.

Robert Molenaar zal uitgebreid ingaan op de laatste undercoveroperaties en open rescues van Animal Rights.

Rick Scholtes - VegaVriend

Je eet zelf vega, maar dagelijks sta je wel met tegenzin vlees in de voerbak van je hond of kat te doen. Kan dat niet anders? Ja, dat kan! Maar hoe dan? En is dat wel gezond? Dit zal allemaal aan de orde komen tijdens de lezing die Rick zal geven op VegFestNL. Rick heeft filosofie gestudeerd (specialisatie dierethiek), is kynologisch instructeur, hondengedragstherapeut en eigenaar van VegaVriend - een vegan webshop voor huisdieren. Ook heeft hij twee honden en twee katten en deelt hij graag zijn ervaringen en vertelt hij over de noodzaak van vegan huisdiervoeding.

Susan Hartland - Director Animal Rights

Susan Hartland is the new director of the Netherlands-based Animal Rights organization. Susan was previously the executive director of Wildlife Waystation and Sea Shepherd Conservation Society.

As director of Animal Rights, Susan works with the campaign leaders to develop programs, strategy and follow ups for each campaign, including investigation, undercover filming, media coverage, legal and political initiatives and supported by information and educational programs and reports.

It is my lifelong mission to save and protect animals. This started years ago when I worked with stray animals in shelters in rural Georgia (USA). Through this experience I began to understand how deep and spread the exploitation and suffering of animals is. I also learned how important organizations and individuals are who are committed to stop the unnecessary suffering of all these animals. The witness of this suffering has raised awareness in me that animals have feelings and should be treated with dignity and respect and allowed to live autonomously from human interference.