Zaal 115

Alex Romijn - Vermaak zonder Dieren (za) - Het sprookje Biovlees (zo)

Ing. Alex Romijn (34 jaar) is voorzitter van Stichting Bite Back, is 15 jaar vegan én activist. Alex heeft meegeholpen een deelverbod op dieren in het circus te bewerkstelligen en geholpen om veganisme in Nederland meer op de kaart te zetten via zijn werk online en als bestuurslid bij diverse vegan organisaties.

Vermaak zonder Dieren - ZATERDAG
In deze presentatie zal Alex laten zien waarom acties tegen vermaak met dieren (circussen, dolfinaria, dierentuinen) een manier is om mensen aan het denken te zetten over hoe wij met dieren om gaan. Verandering in vermaak met dieren is ook een graadmeter voor hoe samenleving verandert in het denken over de dieren.

Het sprookje biovlees - ZONDAG
Eet je nog af en toe een stukje biologisch vlees of ben je geneigd om toch biologisch vlees aan te raden aan mensen die zeggen nog vlees te eten? Kom dan naar deze presentatie. Alex zal tijdens deze presentatie weergeven hoe er misplaatste beeldvorming is over 'biologisch', waarom je dus geen biologisch vlees moet aanraden en waarom de promotie van biologisch vlees (of beter leven) mensen afhoudt van verdere stappen.

Erno Eskens - Planten- en dierenrechten

Mensen zijn personen voor de wet. Dieren, planten en natuurgebieden zijn dat niet. Zo was het althans eeuwenlang geregeld. Maar sinds afgelopen jaar kunnen primaten in Argentinië eigen bezittingen hebben en mogen zij mensen aanklagen. In India en Nieuw-Zeeland zijn zelfs rivieren opgewaardeerd tot rechtspersoon. Ook zij kunnen, opnieuw met behulp van een advocaat, naar de rechter stappen. Waar eindigt deze ontwikkeling? Kunnen we straks door de mug of de plant worden gedagvaard? Zo ja, moeten we daar bang voor zijn? Filosoof Erno Eskens praat ons bij over de nieuwste ontwikkelingen in de dier-, plant- en milieufilosofie.

Dr. Erno Eskens (1964) is bekend van zijn boeken Democratie voor dieren en Een beestachtige geschiedenis van de filosofie. Hij werkt op dit moment aan een boek over de bescherming van al wat leeft. Hij werkt als programmadirecteur en uitgever bij de Internationale School voor Wijsbegeerte te Leusden en studeerde filosofie en politicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Janneke van der Meulen - Supergezond (en lekker) 100% plantaardig eten

Supergezond (en lekker) 100% plantaardig eten – wat zeggen wetenschappelijke onderzoeken hierover?

Ons eigen geluk en gezondheid heeft, naast zonlicht, slapen, bewegen, liefde en zuurstof, ook te maken met wat je denkt, doet, drinkt en eet. En nou net over dat laatste heeft iedereen een andere mening. Tijdens deze lezing gaat Janneke van der Meulen je kraakhelder uitleggen waarom die verwarring en complexiteit ontstaat. Na dit uurtje snap je waarom iedereen iets anders zegt en wat je voor optimale gezondheid iedere dag het beste kunt doen en laten. "Niet omdat ik dit zelf allemaal verzonnen heb, maar omdat dit al jarenlang consequent naar voren komt uit de allerbeste wetenschappelijke onderzoeken en observaties" aldus Janneke
Wil je optimaal gezond zijn? Sport jij 2 of 30 uren per week? Wil je afvallen of gewoon meer weten over een gezond plantaardig dieet? Kom dan zaterdag of zondag naar de lezing van Janneke van der Meulen. Neem haar boek mee, dan wordt dat meteen gesigneert. "Mijn boeken en lezingen hebben niet als doel je te overtuigen van een 100% plantaardig dieet, maar daar heb je straks wel gewoon heel veel vertrouwen en zin in!"


Over Janneke van der Meulen:
Professioneel atleet en schrijfster van de boeken EET WIN-WIN & SUPERSNEL HERSTEL
www.jannekevandermeulen.nl

Jos Wietses - Voedsel en Geluk

"Hoe bepaald ons voedsel jouw geluk?

Jos Wietses van Stichting Plenty Food wil met zijn presentatie graag het verband laten zien tussen ons voedsel en het geluk dat jij persoonlijk ervaart. Ben jij nieuwsgierig hoe jouw geluk bepaald wordt door ons voedsel? Kom dan langs en laat je inspireren.

Stichting Plenty Food (www.plentyfood.nl) promoot plantaardige ontwikkelingshulp en geeft voorlichting over de voordelen van een plantaardig voedingspatroon. Meer dan 800 miljoen mensen lijden honger. De Verenigde Naties (VN) roepen 'Zero Hunger' maar we raken juist steeds verder van dit doel verwijderd..."

Karin Bakkers - auteur kinderboek de Aarde is van alle aardbewoners

Karin Bakkers heeft een kinderboek gemaakt over de vee-industrie en het dierenleed dat hiermee gepaard gaat en hoe we dit probleem met plantaardig eten voor een groot deel kunnen oplossen. Een zwaar onderwerp maar in dit boek zullen kinderen vooral kennis maken met de dieren, hun families en hun leven. Ze hoopt van harte dat ouders en scholen dit onderwerp gaan oppakken want er ontbreekt op dit gebied nog veel informatie. Ze wil niets liever dan dat haar kinderen verder kunnen op deze planeet en dat haar kleinkinderen en alle kinderen kunnen opgroeien op een aarde die straks ook nog leefbaar is. Het boek gaat vooral over dieren als wezens met gevoelens en families. Ook zal zij vragen met jullie delen over een plantaardige leefstijl en geeft ze tips hoe je hiermee kunt beginnen. 
De Aarde is van alle aardbewoners.

Margarit Gerrits - Stichting De Nobele Hoeve

Margarit Gerrits van de Nobele Hoeve promoot vooral het vegan eten en hebben hierbij een kleine opvang van getraumatiseerde, verwaarloosde en van de slacht geredde dieren. klik hier voor de website

In de lezing zal zij het onder andere hebben over, de verandering die de Nobele Hoeve teweeg wil brengen door middel van positiviteit. Zo organiseren zij bijvoorbeeld vegan huiskamerdiners, vegan kaasproeverijen, diner lectures, diverse workshops en rondleidingen langs de dieren met hun verhalen. Ondertussen kunnen de gasten dan alles vragen wat ze willen weten. De aanwezige varkens maken mensen onbewust bewust.

Margarit zal ingaan op hoe je kan omgaan met het lijden van de dieren, waar veel veganisten veel last van hebben. Soms verlamd het ze zelfs. Ze worden depressief of boos. Hoe ga je daarmee om. Je kunt kiezen wat je aandacht geeft.  Als je aandacht geeft aan de wereld zoals je hem wilt hebben dan zal dat groeien..dus vertellen over hoe dit proces werkt. Ook zal zij het hebben over de sanctuary die ze runt, met het gedachtegoed van het Boeddhisme.

Margarit is 25 jaar yogalerares geweest. "We zijn als mensen los van de natuur komen te staan en veel te veel in de materie. Los van alle processen geboorte en dood. Daardoor ook meer vlees gaan eten. Vlees als materie gaan zien, dus los van de dieren gekomen. De dieren hier brengen weer verbinding, laten zien dat we met alles en iedereen verbonden zijn. Dat als we een ander wat aandoen, dat het op ons terugkomt. Dat de tijd aan het veranderen is, we minder in de materie meer in liefde moeten gaan leven. Dat Veganisme dit doet. Liefde voor alles wat leeft. Liefde voor de aarde en voor jezelf. Compassie." Aldus Margarit Gerrits

Roy Meuldijk - Vegan deelnemer Marathon des Sables

Roy Meuldijk en Dave Honcoop nemen begin volgend jaar deel aan de zwaarste voetrace ter wereld: Marathon des Sables. In 6 dagen tijd zullen zij meer dan 250 kilometer afleggen door de Sahara in Marokko, om zoveel mogelijk geld op te halen voor Make-A-Wish Nederland. In het 32-jarig bestaan van deze tocht nam er niet eerder een Nederlandse veganist deel; Dave en Roy zouden dus zomaar de eerste kunnen zijn die dit voor elkaar krijgen. In zijn lezing gaat Roy dieper in op de combinatie van veganisme en ultramarathons, en laat hij zien hoe je je lichaam klaarstoomt voor één van de grootste uitdagingen ter wereld.