Zaal 116

Anke Stavast - Ouderenhuisvesting veganisten

In Oosterbeek is sedert 1949 een vegetarisch woonpark gevestigd.
De tijden veranderen en anno 2018 maken ook vegetarische ouderen de overstap naar een plantaardige levenswijze. Op dit moment wonen in het park 54 vegetariërs en veganisten op zelfstandige basis met elkaar in een woongemeenschap.
Het Vegetarisch Zorgcentrum Felixoord maakt onderdeel uit van dit woonpark. De afgelopen jaren was de toekomst van Felixoord onzeker. In februari 2018 heeft de corporatie Woonzorg Nederland het gebouw overgenomen. De zorgorganisatie Icare is eigenaar gebleven van Stichting Zorgcentrum Felixoord en huurt een deel van het pand terug voor de verpleegunit.
Het gehele terrein inclusief het voormalige verzorgings/verpleeghuis, plus de 47 woningen is nu dus eigendom van Woonzorg Nederland.
In deze lezing wordt ingegaan op de mogelijkheden om als veganist, al of niet met verzorging, in een omgeving met gelijkgestemden te wonen.
 

Danielle Vol-van der Holst - Daantje food & drinks

Danielle Vol-van der Holst heeft een succesvol vegan restaurant, Daantje food & drinks, in Dordrecht. Zij zal het verhaal vertellen over het avontuur dat zij en haar man aangingen toen zij het restaurant startten en de jaren die volgden. Wat hebben zij een boel geleerd en meegemaakt. De vele vriendschappen die zij sloten met gelijkgestemden. Het doel wat ze willen bereiken. Waar loopt Danielle aan als ondernemer in haar werkleven en haar priveleven? Ze gaat het jullie allemaal vertellen.

Huig de Groot - Het Nomadologisch Manifest

Huig de Groot komt vertellen over zijn boek Nomadologisch Manifest, dat eind maart 2018 verschenen is bij Uitgeverij Palmslag. Het Manifest is een betogend essay dat de mens in relatie tot de natuur in een nomadisch perspectief zet. Hij beschrijft hoe de verstoorde relatie met de natuur leidt tot vervreemding, aantasting van natuurlijk evenwicht en de klimaatcrisis. 
Met behulp van filosofen als Nietzsche en Deleuse en schrijvers als Coetzee, Conrad en Rosa en door zijn jarenlange reiservaringen, ontwikkelt Huig in zijn boek een nomadische levensvisie over mens en natuur.  Circulariteit is daar de belangrijkste kenmerk van. Hij schets een reis vanuit de prehistorie, via de gevolgen van de Neolithische Revolutie tot het heden, waarvan uit hij aandringt op Handelen vanuit de Natuur, zoals het laatste hoofdstuk van zijn boek is genoemd. Ook Veganisme is volgens hem, een manier om daar vorm aan te geven. 

Jacinta Bokma - De Gezonde Bourgondiër

Wat is het verschil tussen vegan en plantgebaseerd eten? Wat kun jíj doen voor een mooiere wereld? Jacinta Bokma presenteert haar derde kookboek De Gezonde Bourgondiër, een nieuwe kijk op plantgebaseerd eten. Met haar Vrolijke Voedingshart wil ze iedereen verleiden om duurzamer te eten en te leven. Ze schreef diverse kookboeken, waaronder de bestsellers De Snelle Vegetariër en De Dunne Vegan (oorspronkelijke titel Puur Plantaardig). 

Marius Kolff - Directeur Comité Anti Stierenvechten

Hoe je voor je genoegen naar het martelen van dieren kunt gaan zitten kijken is voor het grootste deel van de mensheid een raadsel, toch gebeurt het. Stierengevechten vinden plaats in acht landen van de wereld, in Europa in Spanje, Portugal en in Frankrijk, en in Latijns Amerika in Mexico, Colombia, Peru, Ecuador en Peru. Bij stierengevechten worden jonge, krachtige stieren gemarteld tot de dood erop volgt. Voor de dieren is het de hel. Al vóór het gevecht begint, tijdens de transporten, de opsluiting in donkere hokken en in de arena waar de stier eenzaam en alleen tegenover een vijandig publiek staat. Het enige wat de stier wil is vluchten en dat wordt hem belet.
De stierenvechtlobby is heel sterk en financieel krachtig. CAS International (Comité Anti Stierenvechten, CAS) zet zich al 25 jaar in, als kleine organisatie zonder veel geld, maar met succes, om een einde te maken aan de gruwelijke praktijken van de stierengevechten. De eerste tien jaar richtte CAS zich op het Nederlandse en Belgische publiek om toch vooral geen stierengevechten te bezoeken of op reisorganisaties om geen excursies meer te verkopen. Toen dat grotendeels gelukt was ging CAS internationaal campagnes opzetten samen met zusterorganisaties. Er werd door CAS een netwerk opgezet. Meer dan 100 organisaties uit de stierenvechtlanden en daarbuiten zetten zich vanuit dit netwerk, waarin CAS een leidende rol heeft, in met acties om een einde te maken aan de stierengevechten. Heel veel heeft te maken met lobby en daarom houden we de politici en de overheden graag te vriend. We kunnen niet in arena’s springen, want dan ziet men ons niet meer als een serieuze partner. De stierengevechten zijn op hun retour, we hebben succes, maar we moeten er bovenop blijven zitten tot er écht een einde aan komt!

Marius Kolff,
directeur CAS International/Comité Anti Stierenvechten

Martine van Haperen - Goedkoop Vegan

Low budget eten staat in de hoofden van veel mensen gelijk aan ongezond, dieronvriendelijk eten. Minima zijn afhankelijk van vlees kiloknallers, budgetzuivel en goedkope eieren om hun buik te vullen en rond te kunnen komen.

Maar het kan ook anders, met plantaardig voedsel! De allergoedkoopste voedingsmiddelen zoals peulvruchten, worteltjes en havermout zijn vegan én gezond. Het is echt een uitdaging om veganistisch eten in één keer zo goedkoop, gezond én milieuvriendelijk mogelijk te maken, maar al doende ontdek je dat die drie eigenlijk verrassend goed samengaan.

Deze presentatie is geschikt voor iedereen die van een klein budget wil of moet eten, of je nu afhankelijk bent van de voedselbank, of alleen maar wat extra wilt sparen voor later. Martine laat zien hoe je met goedkope voedingsmiddelen volwaardige én super smaakvolle plantaardige maaltijden kunt samenstellen, geeft voorbeeldboodschappenlijstjes en deelt tips & tricks. Je wordt geïnspireerd om seizoensgroente en -fruit te zoeken op de markt, je eigen peulvruchten te koken en super goedkoop zelf seitan en vegan kaas te maken.

Martine van Haperen werkt met haar websites Vegetus en Gewoon Vegan aan een toekomst waarin plantaardig eten vanzelfsprekend is. Je kunt bij haar ook terecht voor kookworkshops en persoonlijke begeleiding op het gebied van gezonde voeding.

Melissa van Vlimmeren - Communicatietips voor veganisten

"Stel, je bent (net) veganist (geworden) omdat je erachter bent gekomen wat er allemaal gebeurt met de dieren in verschillende industrieën en je weet nu hoeveel impact dit alles heeft op het milieu. Je bent opgeladen met nieuwe kennis en kan niet meer terug. Je wilt dit met iedereen delen, maar je komt erachter dat er heel veel mensen zijn die anders reageren dan je had verwacht. Je krijgt reacties te horen zoals ''Ja dat is inderdaad heel erg, maar kaas is zo lekker'' of ''Erg vervelend, maar het heeft geen zin als ik ermee stop, want andere mensen stoppen er ook niet mee".

Daar sta je dan, met je liefde voor de dieren en de natuur. Vol met goede bedoelingen, maar jouw liefde lijkt totaal niet aan te komen bij de persoon tegenover je. Je voelt je misschien onbegrepen en lichtelijk gefrustreerd. Wat doe je dan op die momenten? Kies je dan om nooit meer met een alleseter te praten? Kies je dan om boos te worden op die persoon?

Deze, en nog meer vragen, zal Melissa van Vlimmeren bespreken in haar lezing ''Communicatietips voor veganisten''. Melissa is ervan overtuigd dat bijna elke veganist (in wording) wel eens met dit soort reacties te maken heeft. Ze zal haar publiek handvatten bieden om op een liefdevolle manier (naar jezelf en de ander) hiermee om te kunnen gaan. "Als je, als veganist, open blijft staan voor mensen die alles eten, kun je veel meer bereiken dan wanneer je je afzondert van deze mensen." Aldus Melissa van Vlimmeren.

Als je (nog) geen veganist bent, maar wel interesse erin hebt, voel je dan ook welkom!

Vegadates - Speeddate

Vegadates is al jaren dé plek waar veggies en vegans elkaar ontmoeten voor liefde, vriendschap of avontuur. Eén dezer dagen zal de nieuwe Vegadates website live gaan en om dit te vieren organiseren wij op Vegenement VegFestNL twee leuke speeddates. Op zaterdag om 17.00 uur en op zondag om 16.00 uur kan je in een gezellige en ongedwongen sfeer kort kennismaken met zo’n tien andere leuke vegans, die je anders mogelijk nooit gesproken zou hebben. Wie weet zit daar wel de liefde van je leven tussen?!

Meedoen aan de Vegadates Speeddate is gratis, de ruimte is echter beperkt. Om zeker te zijn van een plekje kan je je nu al inschrijven via www.vegadates.nl. Maar je kunt je ook inschrijven tijdens VegFestNL, tot 2 uur voorafgaand aan de speeddate. 

Willem Vermaat - Van carnisme naar veganisme

De meeste mensen staan meer stil bij welke soort thee ze drinken dan bij welk dier ze eten. Veel mensen denken dat het eten van bepaalde dieren een neutrale keuze is. Maar neutraliteit bestaat niet. Het eten en gebruiken van dieren is de ideologie van het carnisme. Deze lezing gaat over de transitie van de huidige carnistische samenleving naar een veganistische samenleving. Die transitie vindt al plaats, maar wij kunnen dat proces versnellen. Welke positie neem jij in?


Willem Vermaat MSc is dierethicus en docent milieuwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Hij geeft door het hele land lezingen over dierethiek en schrijft opinieartikelen voor verschillende Nederlandse kranten.