Zaal 117

ZATERDAG: Nederlandse Vereniging voor Veganisme

Op zaterdag verzorgt de Nederlandse Vereniging voor Veganisme het volgende programma voor u:
12.00: Wendy Walrabenstein over plantaardig eten als therapie bij ziekte
13.00: Tom en Cilla Zwarts van de Plantastic Health Hub over vegan (sport)voeding
14.00: Moraalfilosoof en activist Stijn Bruers over effectief altruïsme en dierenleed
15.00: YouTuber en zangeres Teske de Schepper over haar vegan avontuur
16.00: Filosoof en romanschrijver Eva Meijer over politieke stem van dieren 
17.00: Olave talks to Imane Nadif: gesprek over veganisme en intersectionaliteit

ZONDAG: Bont voor Dieren

Op zondag verzorgt Bont voor Dieren het volgende programma voor u:
12.00: Sprekers van de schone kleren campagne, stylisten en Bont voor Dieren praten over diervriendelijke kleding
13.00: Europarlementariër Anna Marie Mineur en Provinciaal Statenlid Bram van Liere vertellen over hun werk
14.00: Laurens de Groot praat over het undercover blootleggen van misstanden
15.00: Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert vertelt over het werk van Bont voor Dieren
16.00: Animals Today oprichter Karen Soeters en Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert vertellen over hun documentaires en de effecten ervan. 

Anna Marie Mineur & Bram van Liere - Jouw diervriendelijke stem verandert de politiek!

Er komen verkiezingen aan van de provinciale Staten en Europa. Waarom zijn deze verkiezingen belangrijk en waar gaan ze eigenlijk over? Europarlementariër Anna Marie Mineur en Provinciaal Statenlid Bram van Liere vertellen over hun werk en de rol van dierenwelzijn daarin

Eva Meijer - Dierenrechtenfilosoof

Eva Meijer is filosoof en schrijver. In 2017 promoveerde ze cum laude op een proefschrift over politieke stem van dieren.

In haar boek Dierentalen bespreekt ze talen van niet-menselijke dieren, en in De soldaat was een dolfijn hun politiek handelen. Haar laatste roman Het vogelhuis gaat over een vrouw die samenwoont met koolmezen om ze van nabij te kunnen onderzoeken. Haar boeken zijn vertaald in elf talen.

Femke Zandberg - Van Fashionvictims naar duurzame mode

Wie zijn de echte fashion Victims? Fashioncampaigner Femke Zandberg van Bont voor Dieren vertelt over dierlijke materialen in kleding en het dierenleed dat daarachter schuilgaat.
Maar er is ook ruimte voor goed nieuws! Verschillende sprekers, onder wie Abigail Bakker van de Geitenwollensokkelwinkel, vertellen over diervriendelijke alternatieven. Wat komt daarbij kijken en hoe stoppen we de martelmode?

Imane Nadif & Olave Nduwanje

Imane Nadif is raadslid voor GroenLinks in Amsterdam. Ze is veganist en gelooft als woordvoerder Dierenwelzijn en Groen dat een duurzaam en groen Amsterdam toegankelijk moet zijn voor iedereen, dus ook voor de dieren.

Olave Nduwanje is zwart, veganist, non-binaire trans femme, queer, feminist, Umurundikazi, neuro-atypisch, geldarm en verbeten romanticus. Ze is een van de auteurs in ZWART - Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen en was afgelopen gemeenteraadsverkiezingen Kandidaat-Raadslid voor de Haagse Stadspartij. Sinds kort heeft ze haar eigen YouTube show: Olave Talks.

Nicole van Gemert - Wist je dat? Feiten en fabels over de bontindustrie

Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert vertelt over het werk van Bont voor Dieren en de strijd tegen de bontindustrie. Welke argumenten worden door bontfokkers gebruikt en hoe kunnen we deze weerleggen?

Laurens de Groot - Over het undercover blootleggen van misstanden

Laurens de Groot is natuuractivist. Al jarenlang voert hij actie voor het behoud van bedreigde diersoorten en het liefst met nieuwe technologie. Zo voer hij met een ultramodern schip achter walvisvaarders aan, ving hij neushoornstropers met drones en bouwt hij tegenwoordig Smart Parks in wildparken om stropers buiten de deur te houden. Hij was ook betrokken bij de strijd tegen de zeehondenjacht in Namibië.

Karen Soeters & Nicole van Gemert - De rol van de media bij het helpen van dieren

Karen Soeters
Karen Soeters
Animals Today oprichter Karen Soeters en Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert vertellen over hun documentaires en de effecten ervan. Er zullen previews getoond worden van de nieuwe docu over de Chinese bontindustrie en over het onderzoekswerk van House of Animals.

Stijn Bruers - Effectief altruïsme en dierenleed

Hoe kunnen we zo effectief mogelijk de wereld verbeteren en bijvoorbeeld dieren helpen?  Bij onze keuzes om anderen te helpen laten we ons vaak misleiden door morele illusies: hardnekkige maar onbetrouwbare spontane buikgevoelens. Effectief altruïsme is een groeiende sociale beweging die in de plaats van dergelijke morele illusies wetenschappelijk bewijs en rationeel-kritisch denken gebruikt om zoveel mogelijk goeds te doen. In deze lezing komt de denkwijze van effectief altruïsme aan bod, toegepast op het verminderen van dierenleed. Welke goede doelen en maatregelen zijn het effectiefst voor de dieren? Hoe kunnen we honderd keer meer dieren redden? En wat moeten we doen met het dierenleed in de natuur?
 
Stijn Bruers is doctor in de natuurwetenschappen en doctor in de moraalfilosofie. Hij is auteur van verschillende boeken over dierenrechten en ethiek, voorzitter van Effectief Altruïsme België en oprichter van het Centrum voor Rationaliteit en Ethiek.
 

Tom en Cilla - Vegan (sport)voeding

Fitheid, veel sporten en een vegan lifestyle; veel mensen denken nog steeds dat deze drie dingen lastig samengaan. Omdat ze als fanatiek CrossFitter zoveel vragen kreeg over haar voedingspatroon, eiwitten en vitamines startte communicatie- en informatiewetenschapper Cilla in 2015 haar inmiddels succesvolle vegan healthblog SquatCilla.nl. Ook haar man Tom, tevens CrossFitter, voormalig personal trainer en (sport)voedingscoach, kreeg geregeld vragen op dit gebied van veganisten én niet-veganisten. Daarom besloten Cilla en Tom ook hun eigen YouTube kanaal ‘VeganAnimal’ te starten. Met een knipoog en een flinke dosis humor vertellen ze hoe zij denken over gezondheid, milieu,- en diergerelateerde zaken in de media. Maar ze delen online ook veel wetenschappelijk onderbouwde basisinformatie en geven antwoord op vragen als: "Kom je als vegan wel aan je eiwitten?" "Welke voeding mag niet ontbreken in een gezond plantaardig voedingspatroon?" En "moeten we niet ‘gewoon’ terug naar ons oerdieet?"

In deze leuke, toegankelijke lezing zullen Cilla en Tom deze én andere vragen aan bod laten komen en uitgebreid toelichten met feiten en weetjes. Er is ruimte voor dialoog en je wordt geïnspireerd en gemotiveerd om het maximale uit je voeding, fitheid en sport te halen.
 

Teske de Schepper - Youtuber en zangeres

Vanaf het moment dat Teske geluid kon maken en een pen kon vasthouden, begon ze met zingen en schrijven. 

Dit creatieve multitalent kun je kennen van haar blog, Youtube, Instagram of haar carrière als zangeres. Dat doet ze niet onverdienstelijk, want met meer dan 300,000 volgers op sociale media is ze een van de bekendste influencers van Nederland. Haar bereik zet ze o.a. in om mensen te vertellen over haar liefde voor dieren en jongeren te informeren over veganisme. 

Bij VegfestNL neemt Teske je mee in haar vegan avontuur en kan je al je brandende vragen aan haar stellen.

Wendy Walrabenstein - Plantaardig eten als therapie bij ziekte

Plantaardig eten als therapie bij ziekte: wat zegt de wetenschap?

Wendy Walrabenstein is diëtist en wetenschappelijk onderzoeker. Op dit moment ontwikkelt en test zij een leefstijlprogramma op basis van plantaardige voeding voor mensen met reuma en artrose. Op Vegenement VegfestNL deelt ze de huidige stand van de kennis over plantaardige voeding en gezondheid met ons. Ook vertelt zij of en hoe een combinatie van voeding, beweging en stressmanagement als ‘lifestyle medicine’ ingezet kan worden als therapie voor veel voorkomende ziektes.