Sprekers

Alex Romijn - Uitgemolken

Ing. Alex Romijn (35 jaar) is voorzitter van Stichting Bite Back, is 16 jaar vegan én activist. Alex heeft o.a.  meegeholpen een deelverbod op dieren in het circus te bewerkstelligen en geholpen om veganisme in Nederland meer op de kaart te zetten via zijn werk online en als bestuurslid bij diverse vegan organisaties. Sindskort heeft Bite Back in België een campagne tegen de zuivelindustrie gelanceerd. Deze zal ook binnenkort in Nederland gelanceerd worden. Alex zal een voorproefje geven over deze campagne, informatie geven over hoe de industrie in elkaar steekt en hoe de plantaardige zuivel deze industrie zal wegconcurreren. 

Christopher-Sebastian McJetters - Digital Media for Animal Rights

On saturday Christopher-Sebastian McJetters will give the following talk: White Meat: When did animal exploitation become a signifier for white national identity and how do we fight it?
On sunday, the topic will be Digital Media for Animal Rights: Animal exploiting industries have always been masters of propaganda. But the landscape has dramatically changed the post-2016 universe where digital media has a accelerated the spread of misinformation and disinformation. Learn how it is used and how we can fight back. 

Els van Campenhout - Animal Rights België

Els Van Campenhout is campagnecoördinator voor Animal Rights. De lezing van Els zal belichten hoe Animal Rights efficiënt mediacampagnes voert en hoe dat een verschil maakt voor de dieren.

Peter Janssen - Stichting Konijn in Nood

Peter Janssen (34) is één van Nederlands bekendste dierenactivisten, met gewaagde acties in stierenvechtarena's, Efteling en andere locaties waar dieren worden gebruikt, uitgebuit of zelf worden vermoord komt hij in de media en is hij de stem van de dieren.

Hij richtte in 2011 Stichting Konijn in Nood op om structureel een stem te zijn voor de vleeskonijnen in de Nederlandse vee industrie. Iets waar jij misschien niet bij stil staat is dat er op dit moment meer dan 360.000 vleeskonijnen en hun moeders in draadgazen kooien wachten tot ze naar een buitenlands slachthuis worden vervoerd.

Één van de successen die Peter Janssen met zijn Nederlandse organisatie heeft bereikt is dat een konijnenfokkerij met 22.000 konijnen in Moergestel is gesloten na jarenlang actievoeren en dat de supermarktketens Aldi en Plus zijn gestopt met de verkoop van konijnenvlees. Want dat is het doel van Stichting Konijn in Nood, een landelijke boycot op konijnenvlees en een commercieel konijnenfokverbod.

Tijdens de speech van Peter Janssen zal hij iets vertellen over de werkwijze van Stichting Konijn in Nood en zijn inspectie team dat undercover beelden naar buiten brengt van het konijnenleed in de Nederlandse vee industrie

Floris van den Berg - Vegan happening: Dansen op de vulkaan

Vegenement VegFestNL is een feest. Maar hoelang duurt het feest nog? We staan aan de rand van de ecologische afgrond en bijna niemand maakt zich er druk om. We leven in een samenleving te midden van een dierenholocaust en bijna niemand maakt zich er druk om. Ondanks alle inzet voor dieren en pleidooien voor veganisme is de vleesconsumptie in Nederland gestegen. 
 
Filosoof Floris van den Berg zal in een intense vegan happening reflecteren over de situatie waarin we verkeren en over hoe we moeten proberen te leven met de kennis die onverteerbaar is. 
 
Deze vegan happening zal je niet onberoerd laten.
 
Bio: Floris van den Berg is filosoof en dus veganist. Hij is auteur van o.a. ‘De vrolijke veganist’, ‘De vrolijke feminist’ en ‘Groen liberalisme’. Hij maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van planeet Aarde en bekommert zich over het leed der dieren. 
 

Rowena Vanroy - Ban de Jacht

Rowena Vanroy is campagnecoördinator 'Ban de Jacht' voor Animal Rights in België.
In Nederland worden er jaarlijks twee miljoen dieren doodgeschoten, in België gaat om een vergelijkbaar aantal. Onder andere hazen, fazanten, konijnen, vossen, zwijnen en reeën worden afgeknald voor het plezier of onder het mom van faunabeheer. De lezing zal gaan over de onzin van de jacht en hoe Animal Rights zich inzet voor de rechten van wilde dieren. 

Susan Hartland - Animal Rights

Animal Rights werd gesticht in 2015 door Robert Molenaar in Nederland en België. De fundering was origineel gesticht in 2009 als een actie groep tegen dierproeven.

Sinds de oprichting in 2015 ligt de focus op 4 primaire campagnes: Weg met bont, Ban de jacht, Vervang dierproeven, Stop de slacht.  Tevens heeft Stop de slacht een ‘zuster’ campagne genaamd Plant Power, welke de focus legt op de vegan levensstijl. 

Door het gebruiken van undercover en verborgen beelden dat wreedheid en inbreuken van dierenrechten blootleggen, door onderzoek, door sterke argumentering, door educatieve/informatieve programma’s, door traditionele en sociale media, door juridische inspanningen en wetgeving en politieke wegen, door levensreddende acties en als laatste door krachtige petities.

Met onze campagnes pleiten wij voor de rechten en bescherming van alle dieren, alsook het stopzetten van het misbruik en exploitatie in elke vorm. Animal Rights is de stem voor de zwaksten in onze samenleving. We zijn actief in Nederland en Belgie, en zijn 100% toegewijd aan dierenrechten.

Willem Vermaat - dierethicus

Willem Vermaat is dierethicus. Zijn lezing gaat over de animal rights waar Animal Rights voor staat. Dierenwelzijn is achterhaald. Veehouders, LTO en het ministerie van LNV praten over dierenwelzijn. Wie aan de kant van dieren staat, beseft dat het niet gaat om welzijn, maar om emancipatie.
 

Rick Scholtes - VegaVriend

Je eet zelf vega, maar dagelijks sta je wel met tegenzin vlees in de voerbak van je hond of kat te doen. Kan dat niet anders? Ja, dat kan! Maar hoe dan? En is dat wel gezond? Dit zal allemaal aan de orde komen tijdens de lezing die Rick zal geven op VegFestNL. Rick heeft filosofie gestudeerd (specialisatie dierethiek), is kynologisch instructeur, hondengedragstherapeut en eigenaar van VegaVriend - een vegan webshop voor huisdieren. Ook heeft hij twee honden en twee katten en deelt hij graag zijn ervaringen en vertelt hij over de noodzaak van vegan huisdiervoeding.